Column 2021/25

10 december 2021 8:00

Schreeuw het van de velden ...

Column_r3.png

Ik las deze week dat er steeds meer mensen gefrustreerd zijn en die frustratie niet willen opkroppen maar het uit willen schreeuwen. Maar tegelijkertijd ook moeite hebben hoe met deze frustratie om te gaan. Over hoe dat te doen is zelfs een speciale website als onderdeel van de site van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het bericht dat ik las, viel, toevallig of niet, samen met de update die ik deze week tijdens onze bestuursvergadering (hybride deze keer)  gaf over een aantal incidenten dat de afgelopen weken heeft plaatsgevonden tijdens wedstrijden waarbij een van onze teams betrokken zijn geweest. Toeval? Misschien niet.

In een seizoen is er, helaas, altijd wel een incident dat gemeld wordt bij onze commissie sportief gedrag. Maar dat er in circa een maand 6 incidenten te noteren vielen, dat is even opvallend als jammer. Wat wel fijn is, is dat het gemeld is. Om er vervolgens achter proberen te komen wat er achter zit en belangrijker: om te proberen een herhaling te voorkomen. En dus is er de afgelopen weken contact geweest met collega-bestuurders van andere verenigingen om te melden wat er is gebeurd en hen ook het verzoek te doen om in gesprek te gaan met betrokkenen.

Ter bestrijding van frustratie als gevolg van corona wordt vaak geadviseerd om te gaan sporten. Om het lichaam fit te houden en daarmee ook de geest. Maar in plaats van, in ons geval, het voetbal te gebruiken als sportieve uitlaatklep, lijkt het sportveld als uitlaatklep voor opgekropte frustraties gebruikt te worden. Misschien overdreven gesteld, maar zoals ik schreef: opvallend is het wel.

Laten we met elkaar blij zijn dat er ondanks de beperkingen gevoetbald en getraind kan worden. Wees blij dat dat nog mag! En het nog mogen voetballen is in deze periode belangrijker dan winnen van een wedstrijd. Voor de winst moet natuurlijk wel voor gestreden worden en dat moet het doel zijn, maar strijdt sportief en met respect voor elkaars rol in en langs het veld. En als de frustratie er toch uit moet, juich dan hartstochtelijk met elkaar in en langs het veld. Schreeuw het uit.

Ik hoop veel geschreeuw dit weekend te horen.

MD_voorzitter.png
- vorige columns