Column 2021/18

3 september 2021 5:00

Tenzij je een drukke urgenda hebt ...

Column_r3.png

Het woord van deze tijd is volgens mij urgentie. Het lijkt wel of bij elk actueel besproken thema het woord urgentie voorbij komt. Het gaat bijvoorbeeld om het verlenen van urgentie om vluchtelingen uit Afghanistan te huisvesten en als het over de huidige woningnood gaat, praat men ook over urgentieaanvragen. Talkshowhosts worden vervangen vanwege een gebrek aan urgentie en klimaatorganisaties schreeuwen om een gevoel van urgentie en duurzame maatregelen. Politieke partijen zijn al vaak de formatiebesprekingen ingegaan “met goede moed en een gedeeld gevoel van urgentie”. En persoonlijk voelde ik vorige week zondagavond de urgentie van droge kleding na een dagje Belgische Ardennen.

Dat gedeelde gevoel van de politieke partijen is waarschijnlijk een van de redenen of misschien wel de reden van de huidige impasse. Als iedereen hetzelfde gevoel van urgentie heeft, zou dat volgens mij eerder leiden tot een nieuwe coalitie. Maar wat natuurlijk ook helpt is het (enigszins) loslaten van opgeworpen blokkades en meer openstaan voor elkaars uitgangspunten. En uitvoering geven aan wat politieke leiders vaak aangeven te willen bereiken: gemeenschapszin, gelijk aan wat wij als vereniging ook graag willen bereiken. Wij noemen dit dan verenigingszin.

Verenigingszin; een gevoel van saamhorigheid en samenwerken met de bereidheid om de club te dienen. Op welke manier of op welk gebied dan ook. Want er is genoeg te doen. We doen al heel veel met elkaar en belangrijker nog: voor elkaar, maar er is nog heel veel te doen. Op elk gebied is meer hulp welkom. Op het veld of in de kantine. Als leider, scheidsrechter, kantinemedewerker; keuzes te over.

Als alle bij de vereniging betrokkenen hetzelfde gevoel van urgentie hebben en dezelfde verenigingszin gaat het vast lukken in dit eerste seizoen waar de meeste van onze activiteiten geconcentreerd zijn op de zaterdag.

En voor wie (een) zaterdag enige urgentie voelt om iets te doen….

MD_voorzitter.png
- vorige columns