Column 2021/12

11 juni 2021 3:30

Zondag komen de buren ons gras van dichtbij bekijken.

Column_r3.png

Beter een goede buur dan een verre vriend. Dat gezegde lijkt de buur en de vriend tegen elkaar af te zetten en iets negatiefs over de verre vriend te zeggen. Dat is niet zo, maar als je direct iets nodig hebt, dan is het aankloppen bij je goede buur wel zo makkelijk.

Als vereniging doen we niet vaak, of eigenlijk nooit, een beroep op onze buren. Dan heb ik het over de inwoners in de directe omgeving van ons complex. We kloppen niet aan voor een kopje suiker, vragen niet om de planten water te geven in de vakantie, een pakketje van een leverancier aan te nemen of een oogje in het zeil te houden op ons complex in tijden dat we er zelf niet zijn.

Dat laatste gebeurt overigens wel op eigen initiatief, zo bleek niet eens zo lang geleden. Een van de bestuursleden werd gebeld dat het hek ’s avond laat nog openstond, waarop het betreffende bestuurslid snel naar de club reed om het op slot te doen. Toch een fijne wetenschap zo’n goede buur. Blij dat een buurvrouw zich zo om ons bekommert.

Een andere buurvrouw kocht op de Meenthof een jubileumboek en vertelde me dat ze de afgelopen maanden zo saai vond. Er werd zo weinig gevoetbald, ze miste het geluid, de reuring op het veld en hoopte dat er weer snel voetbalgeluiden in haar tuin te horen waren. Beter dan een bal die over doel en hekken de tuin wordt geschoten. Maar gelukkig altijd zonder schade en de bal wordt altijd weer terug het veld op gegooid of geschoten.

Beter een goede buur dan een verre vriend. Het gezegde bracht ons ook op het idee om onze directe buren van het Zuidereinde, Beresteinseweg, J.H. Burgerlaan en Tromplaan uit te nodigen voor de koffie. Met gebak, want we vieren ons 100-jarig jubileum het hele jaar door. Sinds 1976 is sportcomplex Berestein ons thuis en in die 45 jaar is het steeds drukker geworden. Bij ons op de club, maar dus ook bij onze buren. Het verkeer is toegenomen, de activiteiten zijn groter in aantal geworden; er is dus meer dagelijkse bedrijvigheid. Kortom, we zijn nadrukkelijk aanwezig.

Veel van de omwonenden kennen de vereniging slechts van de buitenkant, zien het parkeerterrein en het toegangshek, Klein Berestein, het welkomstbord en horen een keer in de twee weken als het goed is het clublied door de luidsprekers schallen na een overwinning van het eerste elftal. Maar daar houdt het dan misschien wel bij op. Aanstaande zondag kunnen ze de andere kant van de club zien en genieten op een fraai terras. In hun eigen achtertuin!

Nu kan het nog, want een keer in de zoveel jaar wordt ons complex genoemd in huisvestingsplannen in onze gemeente. Onlangs weer, maar zolang er niets concreets is, hoop ik dat we goede buren van elkaar blijven in ’s-Graveland zuid!

MD_voorzitter.png

- vorige columns