Column 2021/08

16 april 2021 3:00

Een rondje van de columnist ...

Column_r3.png

Na een noodgedwongen pauze van een jaar vanwege, natuurlijk, corona, mocht ik deze week weer langs de deuren voor de Hartstichting. Al jaren heb ik mezelf dezelfde wijk toebedeeld. Voordeel is de wederzijdse herkenning; je groeit toch met elkaar mee. In vergelijking met twee jaar geleden was er best een hoop veranderd. Bewoners hadden niet stilgezeten; tuinen waren anders aangelegd, sommigen hadden verbouwd. Er waren nieuwe bewoners en dus zijn mensen verhuisd en sommigen helaas overleden.

Met de ‘nieuwkomers’ kan ik weer een nieuwe band opbouwen al twijfel ik nog over één adres. Het was me ooit een keer eerder overkomen, maar dat is inmiddels al zo’n 30 jaar geleden tijdens mijn bestaan als postbode op zaterdag: een hond in mijn broek. Nu was het dus weer raak (“Doet ie anders nooit!”). Geen letsel opgelopen; het was slechts een schampbeet.

Verder ben ik er zonder kleerscheuren vanaf gekomen en was het weer gezellig lopen. Al was het alleen maar, omdat ik merkte dat er behoorlijk wat mensen informeerden naar de club en ons naderende jubileum. Op mijn Kade, weg of End woonden enkele leden of mensen die herinneringen aan de club hebben. Bijvoorbeeld de zoon van een van de oprichters, maar ook een oud jeugdtrainer, spelende leden die zeiden volgende week naar de livestreams (22/23 april 19.50 uur!) te gaan kijken.

Ik sprak ook een oud lid die een stroom van herinneringen uit (lang) vervlogen tijden oplepelde alsof hij het gisteren had meegemaakt. Over een rol behang dat dienst deed als spandoek bij een promotie/degradatiewedstrijd: “Hup ’s-Graveland doe je best, wij doen de rest!”. Over het tijdens koude winters lopen van de toto/lotto waarbij mevrouw Brandsen en dochter Ans zorgden voor warme kannen koffie en over de herkomst van de bijnaam van Antoon van Houten (Droppie), die vaak genoemd wordt in het elftal van de eeuw. Het ging ook nog even over de clashes tijdens de Stratenvoetbaltoernooien met de grote finale tijdens de Zeskamp

Of zijn herinneringen het jubileumboek hebben gehaald, kunnen we volgende week lezen. En misschien ook wel de herkomst van die bijnaam. De herinneringen die ik meekreeg, maakten mijn collecte-avond in ieder geval nog leuker. Al duurde het wel wat langer en dan deed een oud-grensrechter, scheidsrechter en kantinevoorzitter niet eens zelf open!

MD_voorzitter.png

- vorige columns