Column 2020/17

21 augustus 2020 7:45

Over corona, de dagelijkse gang van zaken bij een voetbalclub, gedrag en respect ...

Column_r3.png

We zijn nog niet helemaal terug bij af, maar het aantal oplopende besmettingen en ziekenhuisopnamen in verband met corona is in ieder geval genoeg aanleiding om onze vrijheid weer wat in te perken. En hoewel niet helemaal onverwacht, is het wel een tegenvaller.

Het eindelijk geplande examentuinfeest kan toch weer niet gegeven worden, de kennismaking met nieuwe medestudenten gaat komende week online plaatsvinden, op de middelbare school moeten tussen de lessen door mondkapjes gedragen worden en we moeten voorzichtig blijven als het gaat om het contact met onze ouders. Tot zover de tegenvallers thuis.

Ook op sportief gebied is het een tegenvaller. Natuurlijk, er mag getraind en gevoetbald worden, maar daarom heen zal het voor verenigingen een hele toer worden om het goed te organiseren. De routing op het complex en in kantines bijvoorbeeld en het 1,5 meter afstand houden. Ook wij ontkomen er niet aan en afgelopen zaterdag hebben we voorzichtig proefgedraaid.

Met twee oefenwedstrijden in de middag was het niet bijster druk en daarom genoeg bewegingsvrijheid. Bovendien was het lekker weer, dus het terras werd optimaal benut. Maar wat als volgende week de regen met bakken uit de lucht komt, wat ook wel weer eens lekker zal zijn, maar dat terzijde, en er meer dan twintig wedstrijden worden gespeeld?

Er zijn inmiddels corona protocollen opgesteld, die zijn gebaseerd op landelijke protocollen en onze eigen omstandigheden/infrastructuur op het complex. Dat is in deze tijd ook de juiste naam voor onze accommodatie. Want ik ervaar het opstellen, naleven en handhaven van de protocollen als complex. Cruciaal in het naleven en handhaven van de protocollen is ons gedrag. Dat bleek afgelopen zaterdag ook.

Misschien dat de routing om de kantine in te gaan en weer te verlaten nog duidelijker kan, maar de gewoonte om via het terras de kantine te betreden, blijkt er inmiddels goed in te zitten, want velen vergisten zich en ook het ‘hangen’ aan de statafels is er bijvoorbeeld nog niet uit. En zo zijn er vast  meer gewoonten die de komende tijd niet mogelijk zijn.

Gewoontegedrag is lastig te veranderen of te beïnvloeden, maar laten we hopen dat het ons de komende tijd wel lukt. Wat zal helpen is om elkaar te wijzen op de veranderingen en te helpen met het omgaan met de veranderingen.

Als het maar niet zo lang gaat duren, dat de veranderingen leiden tot nieuw gewoontegedrag.

MD_voorzitter.png

-vorige columns