Column 2020/10

15 mei 2020 9:00

Dan ben je nog niet jarig en dan is het toch zover ...

Column_r3.png

In de reeks van gebroken weken in verband met feestdagen paste ook deze week. De 14e mei is traditioneel een feestdag met verlof in huize Degekamp. Een keer in de zoveel jaar moet de aandacht wel verdeeld worden met (schoon)moeder omdat het dan op moederdag valt. En als het met Hemelvaartsdag is, dan vervalt de extra vrije dag natuurlijk.

Dit jaar gold dit allemaal niet maar was het wel een bijzondere. Dat kwam natuurlijk door de beperkingen die ons zijn opgelegd. Ik had de verschillende in omloop zijnde protocollen goed doorgenomen en toegepast. Om het bezoek te spreiden had ik de mogelijke gasten van tevoren de gelegenheid gegeven een tijd te reserveren. Er kon per half uur ingeschreven worden (zonder restrictie van het aantal halve uren) en het wie het eerst komt,­ het eerst maalt principe was van toepassing.  De timeslots vanaf 20.00 uur waren snel volgeboekt, maar ook het tijdvak van 9.00 uur tot 10.30 uur bleek in trek. Dat de maatregelen om het corona virus tegen te gaan behoorlijk geaccepteerd zijn, bleek uit de discipline van de gasten. De afstand van 1,5 meter werd goed aangehouden en ook het advies om voor bezoek thuis eerst naar de wc te gaan, was opgevolgd, want die hoefde slechts een enkele keer gekuist te worden.

Ik ga me deze editie van 2020 wel herinneren. Dat geldt zeker niet voor alle edities, maar een andere die me nog wel bijstaat, is die van 1995. Op die zondag (moederdag dus!) was ik getuige van de kampioenswedstrijd van Ajax in het Olympisch Stadion. Het speelde tegen FC Volendam dat meewerkte aan het feestje door de Amsterdammers anderhalve week voor de Champions League finale tegen AC Milan, weinig in de weg staan. Dat bleek ook al wel uit de opstelling van FC Volendam. Coach Wim Rijsbergen hield Pascal Jongsma op de bank. Opmerkelijk omdat het seizoen daarvoor een defensief ijzersterk Volendam haar thuiswedstrijd in het Olympisch Stadion Amsterdam (het stadion van Volendam was door een verbouwing niet beschikbaar) met 1-0 won. Pascal speelde in de eerste helft tegen Dan Petersen die in de tweede helft vervangen werd door Finidi George en hield samen met zijn teamgenoten de ‘nul’. Dat was weliswaar niet op 14 mei, maar ik herinner me die avond in het Olympisch nog maar al te goed.

Net zoals de kampioenswedstrijd een jaar later dus. Samen met mijn toen nog kleine, negenjarige neefje (inmiddels grotere 34-jarige neef) zag ik dat Ajax dus makkelijk met 4-1 won en dat na afloop vierde op het veld. Ik kan me niet herinneren of er een huldiging in de stad aan gekoppeld werd. Wel dat we in een lange stoet van supporters gemoedelijk door Amsterdam liepen op weg naar tram of trein om naar huis te gaan. Waarschijnlijk was er geen huldiging, omdat later de Champions League finale dus nog gespeeld moest worden. De huldigingen kwamen er dat jaar nog wel. Eerst na de Europese winst, die in de nacht van 24 op 25 mei wel uitbundig gevierd werd in hartje Amsterdam (soms ook wat minder gemoedelijk, maar daarover nu niet meer) en later in 1995 werd de Wereldbeker op het Museumplein binnengehaald.

Huldigingen die dit seizoen niet plaats hebben kunnen vinden. Het (prof)voetbalseizoen zou afgelopen zondag beëindigd zijn. Hoe het afgelopen zou zijn en wie kampioen zou zijn geworden, zullen we nooit weten. Dus we zullen ook niet weten waar de kampioenen bejubeld zouden worden; op de kaasmarkt of op een parkeerterrein in Amsterdam.

Het was een bijzonder seizoen en 14 mei een bijzondere dag, die dan weer niet zo bijzonder eindigde. De late timeslots waren namelijk gereserveerd door de ‘usual suspects’ die de gezellige reputatie hebben vaker het licht uit te doen. En zo geschiedde…..

MD_voorzitter.png

- vorige columns