Column 2019/24

29 november 2019 8:15

Hoe een vereniging en instanties gezamenlijke doelen formuleren en realiseren ...

De vorige week eindigde waar deze week begon: Amstelveen. Op zondag dropen we af van Sportpark Overburg om er maandagavond weer terug te keren voor een KNVB bijeenkomst. Bij het aanschuiven aan de gesprekstafel kwam ik er bij het voorstelrondje achter dat ik uitgerekend naast de vertegenwoordigers van gastheer Sporting Martinus te zitten.
Of zij wisten dat wij zouden komen, weet ik niet. Of het toeval was dat de stand van onze 1e elftallen voor hun op tafel lag of dat dat met voorbedachte rade was, weet ik ook niet. Ik hoop eigenlijk wel op het laatste. Voetbalhumor. Daags ervoor hadden we namelijk nogal ruim verloren en staat Sporting Martinus gedeeld eerste en wij houden op dit moment nog net een ploeg onder ons.

De bijeenkomst had als thema het behoud van jongeren en hun met veel plezier laten blijven voetballen. Uit cijfers blijkt namelijk dat het voor verenigingen steeds lastiger wordt om jongeren door te laten stromen van jeugd naar senioren, een prestatief tweede team op de been te brengen en is er voor verenigingen een worsteling met zaterdag- en/of zondagvoetbal. Om daar met verenigingen over in gesprek te gaan. Dat deden we met ongeveer acht amateurverenigingen en nu niet eens met collega-verenigingen binnen het convenant, maar met clubs rondom Amsterdam. Aan de hand van een tiental stellingen werd er gediscussieerd en bleek dat er tussen verenigingen niet zo veel verschil zit als het gaat om de problematieken die zij ervaren en de ideeën die zij hebben.

Het ging voornamelijk over het competitie-aanbod om leden aan de KNVB (en dus de verenigingen) te binden. Gesproken werd over uitbreiding van leeftijdsgebonden competities (O21 en O23) en of dat dan moet gelden voor de A-categorie of alleen de B-categorie, over speelmomenten (avonden), spelvormen (7x7 of 8x8 bij junioren), weekendvoetbal (gemengde zaterdag en zondagcompetitie) en 2e elftallen uit de A-categorie mee laten spelen in de standaardcompetitie).

Met welke voorstellen de KNVB gaat komen zal blijken na de evaluatie van de 18 bijeenkomsten die door het hele land zijn gehouden, is afwachten. Feit is wel dat het goed is van een grote landelijke organisatie als de KNVB dat zij het land in trekt om te horen wat haar leden vinden en willen. De kritiek die er op de KNVB wel eens was en misschien soms ook nog wel een is, dat ze niet bereikbaar is en niet luistert naar haar leden is niet terecht. De laatste jaren is de KNVB veel transparanter geworden, bereikbaarder en staat het open voor de ideeën en problemen van clubs en, belangrijker nog, ondersteunen ze clubs daarbij. Er zijn verenigingscoördinatoren, werkgroepen en er worden dus bijeenkomsten georganiseerd zoals afgelopen week.

Dat mag wat mij betreft ook wel eens gezegd worden, dus bij deze. Het is makkelijk op kritiek leveren op dergelijke grote organisaties, maar ga er maar aan staan: 3000 voetbalverenigingen en meer dan een miljoen leden organiseren.

Een organisatie waarop ook makkelijk kritiek valt te leveren, is een gemeente. Ook onze vereniging heeft kritiek gehad op de gemeente, maar dat was geen makkelijke kritiek, maar goed onderbouwd. Dat is ook helemaal niet erg, want hoewel gemeente en verenigingen in de basis hetzelfde willen: een leefbare (sport)omgeving voor onze leden en daarmee inwoners van de gemeente, is de wijze waarop dat vorm gegeven moet worden en de weg  daar naar toe nog wel eens verschillend. Dat is niet erg als uiteindelijk ons gezamenlijke doel bereikt wordt en dat met respect voor elkaars uitgangspunten en argumenten gebeurt.

Maar ook hier geldt dat er ook wat anders gezegd mag worden. In het geval een woord van dank aan de gemeente Wijdemeren voor het organiseren van de vrijwilligersavond voor alle vrijwilligers van de gemeente Wijdemeren. Op deze manier spraken raadsleden en het college van Burgemeester en Wethouders hun waardering uit voor het werk dat er verricht wordt door tientallen verenigingen en hun vrijwilligers. We zijn blij dat onze vereniging daar een steentje aan heeft kunnen bijdragen door het ter beschikking stellen van onze accommodatie en de inzet van een aantal van onze vrijwilligers daarbij.

Veel van de aanwezigen waren een tijd niet op ons complex of in de kantine geweest (of nog nooit zoals kersvers burgemeester Crys Larson) en complimenteerden ons met onze accommodatie. Dan is het op zo’n avond extra fijn om te zeggen dat dat gedaan is door de mensen die op die avond in het zonnetje gezet worden: onmisbare leden en vrijwilligers.

Die onmisbaarheid bleek ook de afgelopen week weer waarin naast de reguliere wedstrijden en trainingen ook andere activiteiten georganiseerd werden: de SVS Cup35+, de Beaujolais avond, het Sinterklaasfeest en dus het meehelpen rondom de vrijwilligersavond van de gemeente. Daarmee leverden zij weer een bijdrage aan een leefbare (sport)omgeving van onze leden en de inwoners van de gemeente.

- laatste columns