Column 2019/22

1 november 2019 6:00

Sportiviteit, een aanhoudend thema in voetbal. Respect voor de ander begint bij jezelf.

PS/NB na het inleveren van de column tekst, werd bekend dat de KNVB gepaste maatregelen heeft genomen tegen de Utrechtse verenigingen.

Ter voorbereiding op de Algemene Ledenvergadering (ja die was deze week) ontving ik het seizoenoverzicht van onze Commissie Sportief Gedrag (CSG). Dat was ongeveer gelijk met berichten in de media over een incident van een amateurwedstrijd in Utrecht. Het woord incident is eigenlijk niet op zijn plaats, want er is bij de betreffende club al jaren sprake van structurele misdragingen en bedreigingen.

Dit seizoen hebben we het geluk dat we deze vereniging niet treffen en ik spreek de wens uit dat dit ook nooit meer het geval zal zijn. Het is niet alleen een wens, maar eigenlijk ook een verwachting. De verwachting dat de KNVB de daad bij het woord voegt en deze club volledig laat verdwijnen, royeert als lid van de KNVB.

De vereniging staat ongetwijfeld in het lijstje van TOBclubs die de KNVB heeft aangelegd. Op dit lijstje kom je als vereniging te staan als er meerdere tuchtzaken tegen de vereniging zijn geweest, met regelmaat wedstrijden niet ordentelijk verlopen. Sta je op het lijstje dan is er een stappenplan om ervan af te komen en om uiteindelijk niet meer onder verscherpt toezicht van de KNVB te staan. Is er geen verbetering dan is het einde verhaal voor de club. Een dergelijke beslissing is onafwendbaar voor deze club en ik verwacht dat de KNVB daar ook zo over denkt. Net als iedereen die we daar vorig seizoen over spraken: besturen van onze tegenstanders en scheidsrechters. De een na de ander gaf aan daar nooit meer te willen fluiten.

Naast berichten over deze TOBclub kwam er ook nog een ander filmpje voorbij. Van een wedstrijd dichterbij in onze regio tussen twee voetbalteams uit een van de lagere klassen van het seniorenvoetbal. Naast het filmpje zag ik ook een persbericht met foto’s waarop vier (!) politieauto’s stonden die opgeroepen waren. Wat een waanzin.

Na die twee berichten opende ik het overzicht van onze commissie sportief gedrag. De incidentenrapportage telde tien meldingen. Het ging over gedragingen van supporters, intimiderend gedrag van de tegenstander, maar ook het gedrag van eigen spelers. Overeenkomst van de meldingen was de afhandeling. Met alle direct of indirect betrokken personen is contact geweest na het incident om niet alleen te spreken over het incident, maar ook over het voorkomen ervan. Het bespreken en bespreekbaar maken van (onsportief) gedrag zal bijdragen aan het voorkomen van incidenten.

Laten we met elkaar blijven proberen vervelende incidenten te voorkomen. Door sportief gedrag te vertonen, maar ook door elkaar op onsportief gedrag aan te spreken. Makkelijk is dat niet altijd, maar gelukkig hebben we daar een Commissie Sportief Gedrag voor. De leden van deze commissie helpen ons en jullie graag: [email protected].

Zo houden we het voetbal leuk!

- vorige columns