Column 2019/20

4 oktober 2019 6:00

De trein, het fluiten van een wedstrijd; allebei zo gek nog niet ...

“Heeft u ook gevulde koeken?” Een zin uit een oude commercial van de NS. Ik dacht er aan deze week toen ik met de trein reisde. Ik mocht naar Groningen voor mijn werk en de afstand daar naar toe leent zich voor een treinreis. De reis Ankeveen – Groningen is qua reistijd met de trein nagenoeg gelijk aan de autorit. Zeker als je ook nog met files wordt geconfronteerd en die kans is altijd aanwezig. Zeker als er een paar druppels (dreigen te) vallen én het was daags na het boerenprotest in Den Haag en misschien dat er woensdagmorgen nog wat tractoren op de weg terug waren naar het hoge noorden. Vorige week vrijdag was, toen de hofstad ook al decor was van een protest, het overigens beter om juist met de auto naar Den Haag te rijden en niet per spoor. Gezien de reden van protest stonden toen niet de snelwegen vol, maar was er sprake van filevorming op de perrons van treinstations.

De trein dus. Voordeel van een treinreis is dat je de reistijd efficiënter kunt benutten dan wanneer je met de auto reist. Met een goeie WiFi-verbinding kon ik op het traject Weesp – Groningen met alleen een overstap in Amersfoort me voorbereiden op de bijeenkomst in Groningen en kon ook gewoon mijn email behandelen en dat schoot lekker op.

Op de terugweg van Groningen terug naar huis wierp ik behalve in de mailbox van mijn werk ook nog een korte blik in mijn eigen (club) mailbox. Behalve wat mededelingen vanuit KNVB niet veel bijzonders, maar met de paar minuten dat ik mijn mail behandelde, besefte ik ook dat er deze week weer een column uit moest. Gelukkig had ik nog twee dagen om over het onderwerp na te denken. Maar zolang had ik niet nodig. Een andere slogan van NS kwam namelijk in mij op: ‘Waar zouden we zijn zonder de trein?”. Wat mij betreft niet zo vaak in Hoogeveen, dat ik op dat moment passeerde.

Een variant op de welbekende NS-slogan zou voor een sportclub en dus ook voor onze voetbalvereniging kunnen zijn: “Waar zouden we zijn zonder scheidsrechter?” of om het beter te laten rijmen: “Wat zouden we hebben gemist zonder fluitist?” Ik geef toe het kan beter, maar wat is het antwoord op de vraag? In ieder geval een voetbalwedstrijd, want zonder scheidsrechter geen wedstrijd. We kunnen nog altijd niet zonder. We hebben het althans nog niet geprobeerd, hoewel ook tijdens het nog prille seizoen het in een paar gevallen niet veel had gescheeld. Het toenemende aantal teams heeft als gevolg dat we meer wedstrijden spelen en daarom meer scheidsrechters nodig hebben.

We koesteren ons huidige scheidsrechterskorps en proberen het aantal scheidsrechters uit te breiden. Er zal heus wat schroom zijn om te beginnen met fluiten, maar het is echt leuk om te doen. Zeker als je na afloop van een wedstrijd bedankt wordt voor het leiden van de wedstrijd door spelers en begeleiding van beide teams, ondanks dat er misschien wat twijfelgevalletjes waren over het wel of niet fluiten en in het voordeel van wie. Makkelijk is het niet altijd, maar leuk? Ja dat wel. Het is wel makkelijker voor mannen en vrouwen die zelf hebben gevoetbald. Niet per se nodig, maar het helpt. Ik weet zeker dat er onder onze junioren en senioren spelers zijn die een uitstekend scheidsrechter zouden zijn. Het bewijs is er al door de leden die naast hun wekelijkse wedstrijd ook met regelmaat een wedstrijd fluiten. Het zouden prima ambassadeurs zijn om teamgenoten ervan te overtuigen om ook eens een wedstrijd te fluiten. De week van de scheidsrechter is er wellicht een mooie aanleiding voor. Dat is komende week al; komt dat even mooi uit!

Inmiddels ben ik station Kampen Zuid al gepasseerd, maar het NS karretje met koffie, thee en limonade heb ik helaas nog niet gezien. Zou namelijk wel een gevulde koek lusten.

- vorige columns