Column 2019/15

26 juli 2019 6:00

Hoe hoger de lat, hoe makkelijker je er onderdoor gaat ...

Na een weekje Kroatië deze week weer thuis en ik ben blij dat het hier zo lekker warm is. Kroatië was lekker hoor, maar met een temperatuur van max. 30 graden, die in de namiddag en avond afnam naar rond de 20 graden is het in vergelijking met de huidige temperaturen hier in Nederland toch vrij fris en niet de zomer zoals we hier nu meemaken.

Thuis lag een stapeltje kranten te wachten om door te lezen. Het meeste (wereld)nieuws was me niet ontgaan, omdat ik met enige regelmaat nos.nl raadpleegde om met name de slotfase van een Touretappe te volgen. Ik bleef wel verstoken van de achtergronden van het nieuws en het regionale nieuws. Dat heb ik deze week dus even ingehaald.

Een van de artikelen die ik las, had de kop ‘Geldproblemen succesvolle clubs’. Getriggerd door deze kop las ik verder en las dat het ging om clubs uit het amateurvoetbal die in hun streven naar het zo hoog mogelijk spelen in financieel zwaar weer waren gekomen en gedwongen werden zwaar te bezuinigen om niet om te vallen. Twintig procent van de verenigingen die op het hoogste amateurniveau (tweede en derde divisie en hoofdklasse) kent serieuze betalingsproblemen. Het op het hoogste niveau spelen van amateurvoetbal brengt hogere sponsorinkomsten en kantineomzet met zich mee, maar daar staan in negatieve zin hoge kosten (lees: spelersvergoedingen) tegenover voor de selectiespelers.

Mijn vraag, die ook gesteld wordt in het artikel: is dat te rechtvaardigen ten opzichte van de andere leden. Mij antwoord: nee. Er moet een (financieel) gezonde verhouding bestaan tussen uitgaven voor een selectie en de ‘rest’ van de vereniging en daarmee ook een juiste verhouding van de verschillende ambities van de vereniging. Het presteren van een eerste elftal is belangrijk voor een vereniging maar er is meer om te kunnen zeggen dat je een succesvolle vereniging bent (ik val in herhaling, sorry).

Het onderzoek onder zo’n 300 verenigingen wees ook uit dat slechts één op de zeventien verenigingen op het niveau onder de amateurtop in financieel zwaar zit. Er is daar dus blijkbaar wel een betere verhouding tussen inkomsten en uitgaven. Dat is mooi, maar in alle eerlijkheid vraag ik me wel af in welk licht ik dat moet zien met de grote hoeveelheid spelers dat zich in de maand juni over heeft laten schrijven naar andere verenigingen. Ook in onze regio was deze gekte nog weer groter dan de jaren ervoor. Als het gaat om het verleggen van de eigen persoonlijke ambities en spelers zichzelf willen uitdagen op een hoger niveau, dan is daar niets mis mee. Maar wat is de motivatie om de ene club te verruilen voor een andere die op hetzelfde niveau speelt? Wil die nieuwe club de ambitie om zo hoog mogelijk te spelen waarmaken met het voeren van een onverantwoorde financiële huishouding?

Het zal misschien komend seizoen blijken of in de seizoenen daarna. Niet zelden zie je een golvende beweging bij clubs die het hoogste nastreven maar dit niet vol kunnen houden en na perioden van pieken, diepe dalen meemaken. Zowel in sportief als financieel opzicht. Ik ben voor de ambitie om zo hoog mogelijk te spelen, maar tegelijkertijd ook om dit verantwoord na te streven en met de weg van geleidelijkheid is toch ook niets mis?

Vorige week is de competitie-indeling van het eerste elftal bekend geworden. Ik ben blij met het zien van de verenigingen waar we tegen gaan spelen. Het zijn clubs die, op een enkele uitzondering na misschien, te vergelijken zijn met ons. Clubs die de afgelopen jaren speelden op het niveau van de 3e klasse; soms een keer een promotie naar de 2e of een degradatie naar de 4e. Ik weet niet tot waar hun ambitie reikt en hoever ze willen gaan om die te bereiken. Hebben zij net als veel verenigingen ook een groot aantal nieuwelingen in hun selecties of proberen ze het net als wij met een vaste kern van trouwe clubgenoten aangevuld met nieuwelingen uit de jeugd?

Over twee weken begint deze mix van ons aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Benieuwd of ze aan een tropenrooster onderworpen moeten worden.

vorige columns