Column 2019/01

11 januari 2019 6:00

De eerste column van 2019

Met onze nieuwjaarsreceptie is het jaar 2019 echt begonnen en hoewel het nog jaar nog pril is, ben ik er zeker van dat zondag 6 januari in mijn top van leukste gebeurtenissen van het jaar zal staan. Het was namelijk een plezierige en ontspannen middag waarbij een lange rij van bij de vereniging betrokken mensen het bestuur en elkaar een gelukkig nieuwjaar wensten en daarna lang gezellig met elkaar in de kantine verbleven.

Een dag later heb ik namens de vereniging de nieuwjaarsreceptie van de gemeente bijgewoond en het college van B&W van Wijdemeren de nieuwjaarswensen gebracht. In zijn nieuwjaarstoespraak roemde burgemeester Freek Ossel de burgerkracht van de gemeente. Daarmee doelde hij op de initiatieven, de betrokkenheid en de verantwoordelijkheid van de inwoners. Ik had de term eerlijk gezegd niet vaak eerder gehoord. Ja, bestuurskracht, dat wel. Daar is het de afgelopen maanden in relatie tot het wel of niet fuseren met Hilversum veel over gegaan. Ook dat werd aangehaald door de burgemeester waarbij er een enigszins aarzelend applaus van de tegenstanders van de fusie volgde als blijk van instemming met het besluit van de Provincie om de fusieplannen te staken.

Burgerkracht. Ik vond het wel een mooie term en ik dwaalde een beetje met mijn gedachten af (sorry burgemeester). Ik dacht terug aan onze nieuwjaarsreceptie een dag eerder en kwam van de burgerkracht van Wijdemeren op de ledenkracht van S.V. ’s-Graveland. Hoe zit het daarmee? Daar is weinig mis mee; de betrokkenheid van onze leden is groot. Ik meet dit af aan het aantal activiteiten dat ieder seizoen wordt georganiseerd naast de reguliere wedstrijden en trainingen, waarbij vele leden en vrijwilligers betrokken zijn om dit mogelijk te maken.

Onze ledenkracht is wat mij betreft ook af te meten aan de trouw van onze leden. Het afgelopen jaar jubileerden maar liefst 20 leden, waarvan er 16 aanwezig waren tijdens de nieuwjaarsreceptie. Zij waren samen goed voor 620 jaar lid! 12 van hen voegden zich met hun 25-jarig lidmaatschap bij de bijzondere club van jubilarissen. Voordat zij een jubileumspeld opgeprikt kregen, werden zij toegesproken met details over hun lidmaatschap. Wat daarbij opviel was dat er door hun veel vrijwilligerswerk is of nog steeds wordt verricht. Hun loyaliteit aan de vereniging beperkt zich dus niet alleen tot een meerjarig lidmaatschap, maar ook in een actieve bijdrage aan de vereniging.

Wat betreft de ledenkracht binnen onze club zit het dus wel goed. Een van mijn wensen is dat we deze rijkdom in 2019 op juiste waarde blijven schatten, op zijn minst weten te behouden, maar waar mogelijk versterken.

vorige columns