COLUMN 2018/09

19 oktober 2018 8:00

Wij zijn van mening dat je mening ertoe doet ...

Deze week is de agenda voor de jaarlijkse algemene ledenvergadering (verder ALV) gepubliceerd. Dit jaar houden we deze op donderdag 1 november. Een mooi moment om stil te staan bij wat een ALV nu eigenlijk voor een rol inneemt binnen onze vereniging.

Soms bereiken ons namelijk geluiden dat we als bestuur star zijn, ons eigen plan trekken. Dat we als bestuurders bepaalde zaken tegen zouden willen houden. Dat is niet hoe wij als bestuur getypeerd willen worden en bovendien heb ik ook de overtuiging dat dit niet zo is. Het is daarom goed om eens stil te staan bij hoe de verhoudingen liggen tussen bestuur en leden.

De ALV is de algemene vergadering van onze vereniging, waarbij al onze leden welkom zijn én stemrecht hebben. Onze leden bepalen voor de vereniging het beleid en activiteiten en hebben deze opgedragen aan het bestuur of commissies. Het bestuur wordt door de leden gekozen en tweemaal per jaar raadplegen wij als bestuur onze leden over de algemene gang van zaken en uitgaven.

Op een Buitengewone algemene vergadering (meestal in mei) stellen we onder andere de begroting voor het volgende seizoen aan onze leden voor, die daarmee wel of niet kunnen instemmen. Het bestuur trekt dus inderdaad een plan, maar de leden kunnen posten uit die begroting betwisten, overwegingen van het bestuur ter discussie stellen en in het uiterste geval er niet mee akkoord gaan. Om zaken te betwisten, ter discussie te stellen of niet te accorderen moeten leden wel aanwezig zijn tijdens de algemene vergadering. Dan kan er namelijk invloed op de gang van zaken worden uitgeoefend.

Tijdens de komende ALV legt het bestuur verantwoording af over het voorgaande seizoen en daarmee ook over het gevoerde financiële beleid. Bestuursleden doen verslag over wat de commissies die onder hun verantwoordelijk vallen hebben gedaan en de penningmeester bespreekt het financiële verslag en de jaarrekening; wat is er uitgegeven en welke inkomsten staan daar tegenover?

Een speciale commissie, de kascommissie, ook samengesteld uit leden van de vereniging brengt tijdens de vergadering verslag uit over de wijze waarop de financiën zijn beheerd en geeft advies aan de leden, om jaarrekening wel of niet goed te keuren. De kascommissie is in feite een soort accountant die de boeken controleert.

Zo bezien hebben leden veel invloed op de gang van zaken binnen een vereniging en dat is ook hoe het naar mijn mening zou moeten. Een van de definities van een vereniging is niet voor niets dat een vereniging een verzameling van mensen is dat zich met een bepaald doel georganiseerd heeft en vrijwillig samenwerkt. Daarin past geen starheid en het trekken van eigen plannen.

Wel is het zo dat we als bestuur richting willen geven, initiatieven nemen als aanvulling op voorstellen van onze leden of juist bij het uitblijven daarvan. Overigens is er van het uitblijven van initiatieven van onze leden gelukkig geen sprake. Binnen de vereniging zijn veel leden namelijk vertegenwoordigd in diverse commissies en met heel veel enthousiasme activiteiten organiseren en met nieuwe initiatieven komen. Dat is dus duidelijk iets anders dan het door het bestuur trekken van een eigen plan.

Het zou wel erg dom zijn van een bestuur om zo veel actieve leden te negeren en stuurs alleen maar eigen ideeën uit te voeren en niet te luisteren naar die leden. Het bestuur is namelijk niet de vereniging, nee de vereniging, dat zijn:

WIJ

Ik nodig onze leden van harte uit om aanwezig te zijn bij de ALV van donderdag 1 november 2018, aanvang 20.00 uur in onze kantine.