COLUMN 2018/04

10 augustus 2018 8:00

De 4e column van de voorzitter ...

Hèt thema van deze zomer is natuurlijk de warmte.
De meest voorkomende woorden en begrippen in deze periode zijn hitte, hittegolf, verkoeling, watertekort etc. Het aanhoudende warme weer houdt Nederland in zijn greep en ik vraag me af wanneer de siësta wordt ingevoerd en werktijden verschoven gaan worden. Zelf heb ik niet zo’n klagen. Ik ben wel gebonden aan min of meer vaste werktijden, maar kan de plekken van waar ik vandaag werk over het algemeen wel zelf kiezen. Bovendien zijn onze kantoren en werkplekken in de meeste gevallen voorzien van airconditioning.  Wat dat betreft hebben veel van mijn collega’s het zwaarder: chauffeurs en beladers van SUEZ die die de hele dag in snikhete cabines zitten of achter de wagen lopen om afval in te zamelen. Ik hoor ze niet klagen, maar het is voor hun deze weken bepaald geen pretje geweest

Zo zullen er meerdere beroepsgroepen zijn die ‘lijden’ tijdens hun werkdag. De stukadoor bijvoorbeeld die onlangs bij ons thuis aan de slag was. Maar ook hier geen ach en wee, maar gewoon vakwerk afleveren (dank Arnoud van der Lelie, koopt bij uw adverteerders!).

Een branche die je zeker niet hoort klagen deze zomer is de horeca. De watersportbedrijven beleven mooie tijden en kijk eens naar die overvolle terrassen! Velen van u zullen zelf ook op het terras hebben gezeten en genoten hebben van het weer en een lekker drankje. Binnenkort kan dat gelukkig ook weer op ons eigen terras op de club.

En dan genieten van een frisje. Of van een wijntje of biertje, maar dat mag niet als je nog geen 18 jaar oud bent. Bij wet is bepaald dat jongeren onder de 18 jaar strafbaar zijn voor het in bezit hebben van alcohol, laat staan dat het gedronken wordt. Boetes variëren van € 45 tot € 90.

Voor een tiener best veel geld, maar dat valt in het niet bij boetes voor bijvoorbeeld voetbalverenigingen die alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Deze boetes kunnen oplopen tot een paar duizend euro!! Als vereniging zijn we gehouden aan deze Drank en Horecawet en daar moeten we op handhaven. Een discussie of het een goede wet is of niet, gaan we niet voeren; alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar mag gewoon niet.

De overheid controleert slijters, supermarkten, horecabedrijven en sportverenigingen via zgn. mysteryshopacties. Met regelmaat bezoeken 17-jarigen - onder begeleiding van een onderzoeksbureau met als doel alcohol te kopen en te kijken of er geen alcohol door jongeren onder 18 jaar wordt gedronken. Sportkantines scoren daarin slecht, maar de naleving van de wet is wel sterk verbeterd de afgelopen jaren. Gelukkig heeft onze vereniging de afgelopen jaren de controles met goed gevolg doorstaan.

Onze kantinemedewerkers krijgen aan het begin van het seizoen weer de opdracht om bij twijfel over leeftijd te vragen naar een identiteitsbewijs als er iemand alcoholhoudende drank wilt kopen. Maar daarmee zijn we er nog niet. We zijn niet alleen afhankelijk van de eerlijkheid van de jongeren onder 18 jaar zelf of het door de kantinemedewerkers vragen naar een ID-bewijs, maar ook van de ouders.

In de Gooi en Eemlander van deze week stond een achtregelig berichtje over dat ouders ‘helpen’ met alcohol. Er werd verwezen naar een onderzoek van EenVandaag. Dat onderzoek toch maar even opgezocht.

2500 ouders zijn ondervraagd en 56% van hen staat het toe dat hun kind voor z’n achttiende alcohol drinkt. In veel gevallen kopen ouders zelf de drank voor hun minderjarige kind. Uit het onderzoek bleek ook dat jongeren onder 18 jaar ook via oudere vrienden of oudere familieleden aan alcoholhoudende dranken komen. Het gaat daarbij wel in veel gevallen wel om het thuis drinken van alcohol: "Jongeren drinken toch wel. Liever bij mij thuis dan in het café.”

Het afgelopen seizoen hebben we op ons eigen terras helaas af en toe moeten constateren dat er alcohol op tafel stond bij 17-jarigen. De controle bij het uitgeven was dus blijkbaar niet goed of er was door oudere teamgenoten of ouders gekocht.

Als vereniging moeten we dus handhaven en ik vind dat dat niet alleen een taak is van het bestuur of de kantinecommissie. Ik hoop en verwacht dat we hierbij de medewerking krijgen van alle leden en ouders. Van de ondervraagde ouders in het genoemde onderzoek, waren er ouders die betwijfelen of de controle buitenshuis wel adequaat genoeg is om het te handhaven. Tegen die ouders zou ik willen zeggen, help bij die handhaving en laten we voorkomen dat we op de vereniging niet verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Bovendien voorkomen we dan dat we niet als andere verenigingen worden geconfronteerd met torenhoge boetes.

Als we daar nou eens aan het einde van het seizoen een toost op kunnen uitbrengen!