COLUMN 2018/03

27 juli 2018 9:00

De derde ...

We zitten op het hoogtepunt van de zomer (het kan niet veel warmer worden toch?) en alweer twee weken voor de start van de voorbereiding op de competitie. Op 12 augustus begint de selectie aan het nieuwe seizoen met de eerste training.  Inmiddels is duidelijk tegen wie het 1e en 2e elftal het dit seizoen gaan opnemen. Na een aantal jaar meer richting Amsterdam te hebben gereisd voor de uitwedstrijden zal het 1e dit seizoen de provinciegrens met Utrecht weer vaker overgaan.

Ik moet het nog navragen bij clubarchivaris Frans Hendriks, maar volgens mij zijn er drie verenigingen tegen wie S.V. ’s-Graveland nog niet eerder in competitieverband is uitgekomen en dus onbekend zijn voor ons: ’t Goy, Schalkwijk en Aurora. Met 6 andere verenigingen zal het een hernieuwde kennismaking zijn. Onder die clubs is Vreeswijk, de club van onze oud trainer Ronald Cornet. Tegen Allen Weerbaar, Amsvorde en Sporting Almere speelden we vorig seizoen ook en dat zijn dus voor spelers en staf bekende clubs.

Maar is dat wel zo?

Wie het amateurvoetbal namelijk een beetje volgt, weet dat vanaf ongeveer maart, dus nog midden in de competitie, de eerste berichten over zogenaamde transfers verschijnen. De website van ‘Het Amsterdamsche Voetbal’ maakte er zelfs een rubriek van: De Transfermarkt. Met regelmaat meldde de redactie hoeveel transfers er al waren gemaakt en hoeveel dat er al weer meer waren dan het vorige seizoen.

Het leek haast een doel op zich om het aantal ‘transfers’ hoger te laten zijn dan het seizoen daarvoor. Spelers werden nog net niet aangespoord om van club te veranderen of clubs om spelers aan te trekken.

Ondanks dat het ieder jaar zo is, was ik deze overschrijvings(transfer)periode toch verbaasd over het grote aantal spelerswisselingen. Daarom is het maar de vraag of clubs met dezelfde spelersgroep aan het seizoen beginnen of dat #clubtrouw overheerst.

Begrijp me goed. Iedere speler mag, nee moet, het hoogste nastreven en sportieve ambitie tonen. Het slaat echter met regelmaat door. Hele teams verdwijnen bij de ene club en duiken weer op bij de andere. Daarbij gaat het niet altijd om sportieve ambitie heb ik de indruk. Niet zelden gaat het om een verandering van club in dezelfde klasse of slechts een klasse hoger. En het jaar erop weer verkassen? En waarom? Omdat gedane beloften door de club niet nagekomen zijn of omdat het niveau toch te wensen over liet?

Of omdat het gras toch niet zo groen was bij de andere club? Uiteindelijk is dat laatste namelijk vaak niet zo.

Zeker niet na deze zomer.