Doelpuntrijk weekend MAN1, MAN2 en VR1

1243LD
'S-GRAVELAND
tel. 035-6560506

De herfst: synoniem voor vallende bladeren, wind en regen. Twee van de drie elementen gingen zaterdag rond op de velden van ’s-Graveland. Regen ook, maar gelukkig een doelpuntenregen.

Gedurende het afgelopen decennium zorgde Kaylee Stoops voor een regelmatig buitje aan doelpunten. Onlangs bereikte zij het onwaarschijnlijke aantal van 250 doelpunten. Een prestatie waar voorafgaand aan de wedstrijd tegen Roda '23 bij stil gestaan werd. Om haar prestatie nog meer glans te geven, doelpuntte ze even later ook nummer 251 en 252 binnen. Dat was tweederde van productie waardoor de koploper uit Amstelveen werd verslagen. Het werd 3-2 met naast de twee treffers ook een hele fraaie van Dewi Breijer. De overwinning was er een van het collectief van trainer-coach Jaap Hofman, want VR1 speelde geconcentreerd en met een doel. Enig minpuntje was het missen van de vastberadenheid bij het afmaken van de vele gecreëerde kansen.

Foto's Diana Raven

MAN2 ontving ook de koploper. FC Almere leidde bij rust met 0-2 en ook voor MAN2 gold dat het aanvankelijk de scherpte miste voor de goal. Na rust kwam MAN2 sterk terug. Eerst verkleinde Bart van Wijk de achterstand en vervolgens was het Erik Heijnen die vanaf 11 meter raak schoot. Het verdiende punt kregen de mannen van Jos van der Burgt en de vandaag afwezig Kees Langerak niet. In de slotfase prikte FC Almere de winnende 2-3 binnen.

MAN1 speelde een memorabele wedstrijd tegen buurman Altius. Voor het eerst in de historie kruisten ‘s-Graveland en Altius in competitieverband de degens. Beide buren maakte er een waar spektakelstuk van met een ongekend scoreverloop waarbij uiteindelijk ’s-Graveland met een 8-5 (!) overwinning van het veld stapte. Een wedstrijd waar je bij moet zijn geweest om het te kunnen geloven. En dat waren best veel mensen. Zo’n 250 toeschouwers konden soms hun ogen niet geloven. Een aantal dat besloot in de blessuretijd van de eerste helft bij een 1-1 stand, alvast de kantine op te zoeken mistte twee strafschoppen en vier doelpunten die er in dat korte tijdsbestek nog vielen. De uiteindelijke ruststand was dus 3-3.

Nadat Altius met een vrije trap op de rand van de zestien voor de eerste dreiging zorgde, opende ’s-Graveland in de 8e minuut het doelpuntenfestijn. Met een splijtende pass bereikte Sam Torsing Ruben Verhoeven. Alleen voor de keeper faalde hij niet en zo kende ’s-Graveland een bliksemstart. De thuisploeg verzuimde daarna om de score te verhogen, want het kreeg daar een handvol opgelegde kansen voor. Na het stormachtige begin kreeg Altius wat meer grip op het spel en onderstreepte het aantal corners dat Altius kreeg hun dadendrang. Nadat Tristan Janmaat een goede kans van Altius onschadelijk wist te maken, was hij 10 minuten voor rust kansloos op een uitgekiend schot van Altius middenvelder Stef Kaashoek. Die gelijke stand gaf ook de veldverhouding goed weer van de wedstrijd die qua voetbal meer spannend dan hoogstaand was. Die laatste minuten van de eerste helft bleken een opmaat voor het bijna krankzinnige verloop in de tweede helft. Altius kreeg terecht een strafschop toegekend door de prima leidende scheidsrechter  Van den Berg. Ondanks dat Tristan Janmaat de bal nog wel beroerde kwam Altius op een 1-2 voorsprong. En toen ging het snel. Wilco de Birk zag eerst nog zijn vrije trap op de paal belanden. Een paar tellen later was Ramon Bouwman wel succesvol. Met een schitterend gekruld schot in de kruising schoot hij zijn ploeg weer op gelijke hoogte. Vervolgens kreeg Altius een tweede strafschop. Stef Kaashoek vervolmaakte zijn hattrick en bracht Altius vanaf 11 meter op 2-3, dat dacht ook met die voorsprong de rust te kunnen ingaan. Het slotakkoord van de eerste helft was echter voor ’s-Graveland. In de dying seconds kopte Wilco de Birk een corner van Sam Torsing hard in het net. En toen was het echt rust.

In de tweede helft begon ’s-Graveland furieus wat direct verschillende kansen opleverde, maar geen doelpunten. Fabian Degekamp kwam met een kopbal uit een corner het meest dichtbij. Altius bleef in de omschakeling gevaarlijk door gebruik te maken van de ruimte die ’s-Graveland met de aanvallende impulsen bood. Halverwege de tweede helft kwam ’s-Graveland uiteindelijk weer op voorsprong. Ruben Verhoeven werd aan zijn shirt getrokken en belandde uiteindelijk in het zestienmetergebied, waar de scheidsrechter een strafschop toekende. Wilco de Birk schoot de penalty via de handen van de Altius doelman binnen. Nog geen drie minuten later leek de wedstrijd beslist toen Wout Romeijn met  een hard schot voor de 5-3 tekende. Lang hield de voorsprong niet stand omdat binnen twee minuten de Altius spits na een afgeslagen corner van dichtbij de bal binnenkopte. Het gaf de bezoekers weer geloof in een goed resultaat en helemaal toen het tien minuten voor tijd op gelijke hoogte kwam via een diagonaal schot van Stef Kaashoek. Ook de 5-5 stand bleef niet lang op het scorebord staan. Wilco de Birk strafte twee minuten later weifelend optreden in de Altius defensie af met een goed getimede kopbal. Toen Ramon Bouwman op aangeven van Wilco de Birk vijf minuten voor tijd de 7-5 binnen kegelde, leek de wedstrijd beslist hoewel dat deze middag allerminst een zekerheid was. Trainer Rik Klement bracht daarom met Joost Verdam en Vincent van Vuure extra verdedigers binnen de lijnen, terwijl Jorn Kerkhof de moegestreden Ramon Bouwman verving en Sam Klap in het veld kwam voor de licht aangeslagen Mathies Romeijn. ’s-Graveland lukte het de verdediging nu verder gesloten te houden en wist in blessuretijd zelfs nog een achtste doelpunt te maken. Jorn Kerkhof gunde het een andere invaller, Twan Roorda om de eindstand op 8-5 te bepalen.

Foto's Micha Nijveen