's-Graveland geeft gelijkspel in blessuretijd uit handen

Graveland 's 1

Real Sranang sv. 1

4e klasse C

20 januari 2024 14:30

P.H. Gräper

Sportpark Berestein
Kininelaantje 1
1243LD
'S-GRAVELAND
tel. 035-6560506

Toen ’s-Graveland via Wilco de Birk in de 90e minuut toch nog op gelijke hoogte kwam tegen Real Sranang leek de thuisploeg de concurrent op drie punten afstand te houden. De domper was daarom groot toen de bezoekers twee minuten later in blessuretijd op schlemielige wijze alsnog de overwinning naar zich toe trokken en daarmee nu op evenveel verliespunten komen te staan.

Het duel in de top van de ranglijst was er een waar de doelkansen op een hand te tellen waren. Beide doelmannen hoefden nauwelijks in actie te komen. Op de prima bespeelbare kunstgrasmat (vele vrijwilligers hadden beide kunstgrasvelden sneeuwvrij gemaakt zodat er nagenoeg een volledig thuis-programma kon worden gespeeld) was Real Sranang in balbezit de betere ploeg. Met – zoals vaak –  technisch vaardige spelers die bovendien meer dan voldoende snelheid hebben om het ’s-Graveland moeilijk te maken. In aanvallend opzicht was ’s-Graveland vooral via de rechtervleugel gevaarlijk waar Ruben Verhoeven zijn tegenstander meermaals de baas was. Uit een vrije trap na een overtreding op de rechterspits kwam de bal op de arm van een Amsterdamse verdediger. Waar ’s-Graveland  riep om een strafschop werd het appelleren door scheidsrechter Peter Gräper uit Alkmaar genegeerd. Niet veel later deed hij hetzelfde toen Vincent van Vuure aan de noodrem leek te trekken en alles wat Real Sranang was, een strafschop claimde. Na een half uur werd Ruben Verhoeven weer onderuit gehaald, net buiten strafschopgebied. Het was erg jammer voor de jonge aanvaller dat hij daarna geblesseerd het veld moest verlaten. Wilco de Birk was zijn vervanger, waardoor Jorn Kerkhof naar de rechterspits verhuisde. Vanaf die kant ontstond ook de eerste echte kans voor de thuisploeg. Na goed voorbereidende werk van Luke Sluijter en Ramon Bouwman werd Sam Torsing in kansrijke positie aangespeeld. Zijn inzet miste de juiste richting en ging net naast het doel. Kort voor rust opende Real Sranang wel de score. Op het randje van buitenspel kon de spits alleen op doelman Tristan Janmaat afgaan en rondde de kans koelbloedig af.

Na de rust wist ’s-Graveland wel iets meer druk op het doel van Real Sranang te zetten. Wilco de Birk was als eerste dichtbij de gelijkmaker. Ramon Bouman, die verder goed in bedwang werd gehouden door het uitmuntend spelende centrale duo van Real Sranang, wist zich toch een keer vrij te spelen. Zijn schot ging langs de uit positie staand keeper, maar ook langs de verkeerde kant van de paal. ’s-Graveland moest het vanmiddag vooral hebben van dit soort momenten omdat het in balbezit te onrustig speelde eom via goed opgezette aanvallen tot een doelpunt te komen. Ook in de persoonlijke duels kwamen de bezoekers vaker als winnaar uit de tweestrijd. Verdedigend, waar Marc van Enk een goede wedstrijd speelde, werd desondanks nauwelijks iets weggegeven, hoewel de dreiging van de Amsterdammers er wel altijd was. Trainer Rik Klement bracht met Twan Roorda voor Sam Torsing en Mathies Romeijn voor Joost Verdam verse krachten in op jacht naar de gelijkmaker. Daar waren de uitblinkende Luke Sluijter (stuitte op de keeper) en Jorn Kerkhof (zag zijn inzet net naast gaan) dichtbij. De aanvallende impulsen van ’s-Graveland bood Real Sranang meer ruimte om de wedstrijd definitief te beslissen. In een 1 op 1 situatie wist Tristan Janmaat dat te verijdelen. Tien minuten later schoot Luke Sluijter zijn doelman te hulp door de inzet voor de lijn te blokkeren. Met de laatste minuut van de officiële speeltijd op de klok leek alles dat blauwwit was, zich neer te leggen bij de eerste thuisnederlaag. Die sfeer sloeg in diezelfde minuut helemaal om. Wilco de Birk zette zelf de aanval op via Jorn Kerkhof om zijn voorzet vervolgens met een halve volley knap binnen te schieten. In plaats van die late meevaller in de laatste minuten te koesteren en over de streep te trekken, bleef ’s-Graveland te aanvallend ingesteld. Dat leidde uiteindelijk tot de bekende deksel op de neus. Een middenvelder van Real Sranang werd onvoldoende afgestopt en kon vanaf de rand van het zestienmetergebied uithalen. Het ogenschijnlijk houdbare schot werd door Tristan Janmaat onvoldoende gekeerd en via zijn handen verdween de bal over de doellijn. Zo werd ’s-Graveland alsnog in rouw gedompeld. Volgende week de kans op een sportieve revanche in de laatste wedstrijd van de heenronde in deze competitie, als ’s-Graveland op bezoek gaat bij ASV’65.

foto's Micha Nijveen